För ett tag sedan plockade jag av mina vinbär och gjorde gelé. Det var faktiskt första gången jag gjorde gelé och det var lite klurigt att få den att stelna. Men jag lyckades och den blev riktigt god, perfekt till höstens grytor!
Ingredienser till 1 liter gelé:
500 g röda vinbär
1 1/2 dl vatten
ca 1/2 avrunnen saft
5 dl strösocker
Gör såhär:
Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt bären, koka upp och låt bären sjuda under lock cirka 10 minuter.
Kläm sönder bären mot kastrullkanten med en sked. Häll allt i en silduk, låt saften stå och rinna av.
Koka upp den avrunna saften i 3-5 minuter, det är ca 1/2 liter. Rör ner sockret lite i taget i saften. Låt gelén koka sakta utan omrörning.
Geléprovet: Häll lite het gelé på en kall tallrik. Dra ett streck genom, om massan inte rinner ihop är gelén färdigt.
Häll upp i burkar och förvara i kylskåp.