Jag gjorde flädersaft förra veckan och gav bort som en liten gåva till mina fina kollegor när jag gick på mammaledighet!
Receptet är min mormors och smakar ljuvligt. Har ni inte redan gjort saft så måste ni testa detta. Men är rädd för att flädern kanske har blommat över. Ut i skogen och leta!
Mormor Ingas flädersaft:
40 klasar fläderblommor
3 l vatten
4 kg socker
4 citroner
100 gr vinsyra
Blommorna sköljs hastigt och läggs ned i ett stort kärl.
Vattnet kokas upp och socker blandas i och röres tills det är helt löst.
Vinsyran löses upp i lite av sockerlagen och blandas i den varma lagen.
Denna slås het över blommorna och det rivna skalet och saften från citronerna tillsätts.
Täck över kärlet och låt stå svalt i 5 dygn. Sedan silas saften.
(Det blir 5 liter saft)
Lycka till!
Jättefint! Och säkert gott! 🙂 Varit osäker på vad jag ska hitta på för sommargåva till förskolefröknarna men fick lite inspiration nu 🙂